keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Asiaa luonnonkosmetiikasta

Jokin aika sitten kirjoitin jutun arjen ruokavalinnoista ja siitä miten niillä voidaan edistää tervellisyyttä sekä myös luonnon ja ympäristön hyvinvointia. Nyt haluan jatkaa tämän aiheen parissa tarjoamalla muutaman kokemuksen luonnonkosmetiikkaan sekä yleiseen ihon- ja hiustenhoitoon liittyen. Jälleen kerran haluan painottaa, että tässä ei ole kyse fanaattisesta pyhistelystä, vaan jokainen tekee sen mihin pystyy ja miten paljon kukkaro antaa periksi.

Ihonhoito

Innostuin luonnonkosmetiikasta ihan tosissani muutama kuukausi sitten. Kävin kosmetologilla viime talvena ja yllätykseni oli suuri kun ihoanalyysin yhteydessä todettiin, että ihoni ei ole lainkaan epäpuhdas vaan pikemminkin normaali, pintakuivahko ja herkkyyteen taipuvainen. Couperosaa olen pelännyt jonkin verran, sillä nenäni lehahtelee punaiseksi etenkin töiden jälkeen tai kun olen tosi väsynyt. Minulla on kyllä katkenneita verisuonia nenän sivuilla  ja lähellä silmiä, mutta kosmetologin mielestä selvää couperosaa minulla ei ole (vielä). Mene ja tiedä nyt sitten. Olen monesti heittänyt vitsillä että iso nenä tarvitsee paljon verta. Kaippa se asia sitten on niin. Toivottavasti.

Sain nyt sitten tietenkin kosmetologilta huisikalliita Biodrogan tuotteita. Minulla ei ole mitään kosmetologi-tuotteita vastaan, mutta itse en kokenut niitä mitenkään maagisiksi. INCI-listat olivat myös vähintäänkin yhtä pitkiä kuin niissä "syntisissä kaupan ja apteekin tuotteissakin". Päätin siis kääntää huomioni luonnonkosmetiikkaan.

Kasvojenhoitotuotteet

Aamulla pesen kasvoni ihan vaan pelkällä vedellä ja saatan sen jälkeen pyyhkäistä iholle hieman ruusuvettä jos muistan ja ehdin. En ole huomannut ruusuvedessä mitään superihmeellistä, mutta se tuoksuu ihanalle ja virkistää.

Päivävoiteina minulla on tällä hetkellä Dermalexin Couperosa tuotteita, koska pelkäsin niin hirveästi tuota Couperosaa ja tottakai netistä piti heti etsiä kuvia rinofyyma-nenästä. En ole kuitenkaan huomannut mitään vaikutusta näitä rasvoja käyttäessäni ja töiden jälkeen ilmenevä nenän punoitus ei rauhoitu lainkaan näillä voiteilla. Olenkin alkanut epäilemään enemmän yleistä herkkyyttä ja mahdollisesti allergista reaktiota huonepölyyn, sillä muutaman vuoden takaiset allergiatestit näyttivät että huonepöly- ja home-arvot olivat koholla. Kaupoissa leijuu jos jonkinlaista toksiinia ja pölyä ja kun seisot vielä jatkuvassa vedossa 8-9 tuntia per työvuoro niin eihän se ole ihme, että nenä reagoi. Aionkin vaihtaa nämä Couperosa rasvat Madaran Nokkosvoiteeseen kunhan saan käytettyä nämä nykyiset pois. Nokkosvoide on juurikin herkälle iholle tarkoitettu ja se kosteuttaa ja suojaa ihoa ympäristön vaikutuksilta. Kuulostaa ainakin hyvältä.

Silmänympärysvoiteena minulla on tällä hetkellä Bentley Organicin Reviving Eye Cream. Ihan OK silmänympärysvoide ja virkistää kivasti aamuisin, mutta pumppu annostelee rasvaa aina hieman liian paljon ja ylimääräinen rasva liukuu joskus ikävästi "rullalle" kun alan levittää meikkiä siihen päälle. Taidan kokeilla jotain muuta kunhan käytän tämän loppuun.

Bentley Organic Reviving Eye Cream

Päivän päätteeksi pesen kasvoni Laveran Basis 2 in 1 puhdistusmaidolla. Poistaa hellästi, mutta tehokkaasti lian ja kevyen meikin. Sain Greenlips Beauty - verkkokaupasta kylkiäisenä näytteen Burt's Bees Soap Bark & Chamomile - syväpuhdistavasta voiteesta. Tämä on aivan ihana voide, joka viilentää kasvoja ja todellakin puhdistää syvältä. En kuitenkaan suosittele jatkuvaan käyttöön herkälle iholle. Pyrin muutenkin välttämään kaikkia hankaavia tai tehohoitavia tuotteita. Kuorintavoiteita en ole käyttänyt enää moneen kuukauteen. Koska ihoni ei kerran ole pätkääkään epäpuhdas, en halua "rassata" sitä liikaa.

Burt's Bees Soap Bark & Camomille - voide, ruusuvettä sekä Lavera Basis 2 in 1 puhdistusmaito.

Yövoiteena käytän kookosrasvaa. Kyllä, enkä mitään muuta. Ostin ruokakaupasta ison purkin CoCoVi kylmäpuristettua luomukookosöljyä ja tätä olen laittanut kasvoilleni yöksi jo muutaman kuukauden ajan. Kosteuttaa tarpeeksi, INCI-lista ei ole kilometrin pituinen, hoitaa ja puhdistaa. Ilmeisesti epäpuhtaalla iholla käytettynä kookosöljy saattaa hieman tukkia ihohuokosia ja aiheuttaa finnejä, mutta omalla ihollani vaikutus on ollut kyllä päinvastainen ja ikävät "hormoonifinnit" ovat käyneet todella harvinaisiksi. Kookosöljyn vaikutus omaan ihoon selviää ainoastaan kokeilemalla.

Ja tässäpä tämä. Pointti on lähinnä siinä että tuotteita on sangen vähän ja niitä käytetään säännöllisesti. Ihoa ei kuormiteta kemikaaleilla eikä tukkivilla ainesosilla. Ihoni on paremmassa kunnossa kuin mitä se on ollut vuosikausiin enkä malta odottaa mikä vaikutus Madaran Nokkosvoiteella on. Kun saan käytettyä Dermalexin tuotteet pois, ihonhoittotuotteeni ovat jatkossa 100% luonnonkosmetiikkaa.


Meikki

Meikkaamisessa olen niinikään siirtynyt käyttämään luonnonkosmetiikkatuotteita, jotka eivät tuki ihohuokosia saatika sisällä mitään myrkkyjä. Meikkipohjana olen jo pidemmän aikaa käyttänyt Barefaced Beauty Mineral Foundation - mineraalimeikkipohjaa. Koska omaan kellertävän ihosävyn, käytän talvella sävyä Elegance ja kesällä sävyä Angelic (sen vähän mitä nyt kesällä käytän meikkiä). Kyseessä on jauhemainen mineraalimeikki, joka levitetään puhtaille, kosteutetuille kasvoille puuterisiveltimellä. Itse annostelen jauhetta ensin posliinilautaselle ja siitä sudin sitä kasvoilleni ohuen kerroksen, joka peittää ihon virheet ja sävyerot muttei tuki ja "pakkeloi" ihoa. Aluksi tämä saattaa tuntua oudolta ja vaivalloiselta puuhalta, mutta loppupeleissä se on naurettavan helppoa kun siihen tottuu. Voidemaisten meikkivoiteiden kanssa leikkiminen on huomattavasti rasittavampaa.

Meikkipohjan alla käytän ensin silmänalusiin Couleur Caramel Concealer - peitevoidetta. Omaan aika tummat silmänaluset enkä saa niitä täysin peittoon millään, mutta tämän peitevoiteen sävy 12 Light Beige peittää jo ihan kivasti. Peitevoiteen levitän niinikään omalla siveltimellään.

Kun peitevoide ja mineraalimeikkipohja on levitetty, kiinnitän meikin Laveran Fine Loose Mineral Powder - irtopuuterilla. Sävynä Transparent eli väritön. Voi niitä teinivuosia kun iho piti pakkeloida jollain supervaalealla kakkupuuterilla. Voi jösses. Tämä puuteri on ultrakevyt ja niinikään mineraalipohjainen, joten se ei tuki ihohuokosia.

Kun kasvomeikki on valmis, sipaisen ripsiin Gosh Rebel Eyes - ripsiväriä. Tämä kyseinen ripsiväri kuuluu Goshin vegaanilistaan eikä näin ollen sisällä eläinperäisiä tuotteita. Luontoäiti on siunannut minua syvän mustilla ja sangen tuuheilla ripsillä joten tämän ripsarin kapea muoviharja passaa minulle aivan loistavasti. Mikään ei ota niin päähän kuin ripsari, jossa on liian iso harja tai sitten se inhottava hammasharjamainen harja joka sutii ripsaria ihan miten sattuu. Kierrän kaukaa kaikki risparit joissa EI ole kumiharjaa. Tämä ripsari kestää hyvin päivän saatossa, mutta lähtee kuitenkin helposti pesussa.

Ja se siitä meikinkin suhteen. Ennen leikin ihan hirveästi meikeillä ja etenkin luomiväreillä, mutta nykyään luonnollisuus on minulle kaikki kaikessa. Luomiväriä en käytä enää lainkaan sillä en jaksa taistella rasvoittuvien silmäluomieni kanssa. Silmäluomeni ovat myös hieman raskaat ja olen tehnyt valokuvista sellaisen havainnon, että luomiväri saattaa pahimmillaan "tukkia" silmäni sen sijaan että se korostaisi niitä. Joten nykyään pyrin pitämään silmät mahdollisimman avoimina ja "raikkaina". Joskus saatan laittaa silmäkulmiin kissarajaukset, mutta nekin sulavat aivan liian helposti suttuiseksi sotkuksi.

Poskipunan kanssa en myöskään vaivaudu enää. Sipaisen mieluummin poskipäihin hieman We Care Iconin - korostuspuuteria. Ihoni on sen verran kellertävä, että oikean poskipunasävyn löytäminen olisi oma projektinsa. Kulmakarvoja en myöskään meikkaa. Korkeintaan harjaan ne ojennukseen ja karkailevat karvat siistin pois pinseteillä. Mutta jälleen kerran luontoäiti on siunannut meikäläistä mustilla ja tuuheilla kulmakarvoilla, joten eivätpä nuo hirveästi mitään vaadikaan.

We Care Icon - korostuspuuteri, Couleur Caramel - peitevoide, Lavera irtopuuteri, Gosh Rebel Eyes - ripsiväri sekä (alla) Barefaced Beauty mineraalimeikkipohja sävy Elegance.

Nykyään meikkaamisessa on alkanut näkyä sangen ikävä "Instagram-ilmiö", jossa iho meikataan contour-tekniikalla täydelliseksi. Iholla on lopulta ihan järkyttävä määrä meikkikerroksia. Itse en voisi enää meikata tällä tavalla. Siitä tuntuu olevan silmänräpäys kun itse olin 20 - vuotias. Vaan yhtäkkiä olenkin muutamaa kuukautta vajaa 32. Ihon hyvinvointi ei ole enää mikään itsestäänselvyys. Ja kuitenkin olen vasta kolmessakympissä. Kuunnelkaa ihoanne ja miettikkää mikä on tärkeämpää: Pakkeloitu Instagram - kuva vaiko oikeasti terve ja hyvinvoiva iho.

Tässä vielä lopuksi ennen/jälkeen kuvat omasta nassusta (hui). Otin kuvat luonnonvalossa ja suurinpiirtein samassa asennossa. Kuvia EI ole retusoitu eikä filtteroitu vaan ne ovat 100% alkuperäisiä.

Meikitön iho on ihan OK mutta väri on todella epätasainen. Ilme on väsynyt ja harmaa ja otsaa komistaa harvinainen hormoonifinni :) 


Meikattu iho on tasaisen värinen ja finni on peitetty. Silmänalusten tummuus on häivytetty ja silmiä on avattu ripsivärillä. Poskipäissä ja kulmakarvojen alla on korostuspuuteria, joka tuo kasvoille valoa. TODELLA nopea ja vaivaton meikki eikä lopputulos näytä pakkeloidulta.


Vartalo ja kädet

Käteni ovat aika kovilla töissä. Pesen ja kuivaan niitä ties kuinka monta kertaa työvuoron aikana ja silloin tällöin puhdistan ne jopa käsidesillä. Jos en rasvaa käsiäni jatkuvasti ne kuivuvat todella pahasti. Aiemmin olen käyttänyt ihan perusvoideita kuten vaikkapa Vaselinen Hands & Nails - käsirasvaa tai sitten ihan vaan sitä Erioilin perusrasvaa. Näissä alkoi kuitenkin nyppimään se, että vaikka ne imeytyivät lähes välittömästi, niin eivät ne kyllä tuntuneet kosteuttavankaan. Aina saa olla lisäämässä.

Päätin siis kokeilla luonnonkosmetiikkaa ja käytössäni on ollut nyt jonkin aikaa Dr Bonner's Käsi & Vartalovoide Laventeli & Kookos. Laventelin haju on tässä todella voimakas ja eteeriset öljyt jäävät vähän oudosti ihon pintaan "lillumaan". Toki tuloksena on hyvä kosteutus, mutta vähän sotkuista puuhaa tämä on. Oli myös sen verran hintava puteli, etten tiedä ostanko toiste. Taidan kokeilla jotain muuta.

Aivan ihan löydös oli Weledan Skin Food. Luonnonkosmetiikan Bepantheniksikin kutsuttu voide tosiaankin hoitaa ihoa tehokkaasti. Itse tapaan laittaa tätä paksun kerroksen käsiin illalla ja sitten yöksi puuvillahanskat käsiin. Tästä oli myös iso apu kun käteni paloi. Vaikka aluksi käytinkin palovammaan aitoa Bepanthenia, siirryin Skin Foodiin kun iho alkoi hieman parantua ja se rauhoitti ihoa kivasti. Loppuvaiheen ihon hilseily ja kuivuminen rauhoittui melko äkkiä kun käytin Skin Foodia päivät ja yöt.

Dr Bonner's käsi & vartalovoide - laventeli & kookos sekä Weledan Skin Food. Weledan purkki aika rutussa kun sai sen verran kovaa kyytiä palovammaa hoitaessani :)

Kun sheivaan sääreni ja kainalot tai vahaan käsivarteni (kyllä, vahaan käsikarvani pois, en halua näyttää mieheltä) sipaisen iholle hieman kookosöljyä rauhoittamaan ihoa. Verkkarit haisee kivasti kookokselle sen jälkeen 😂

Hiustenhoito

Hiustenhoito on aina ollut vähän outo aihe minulle. Pikemminkin sen takia, että en ymmärrä miten minun pitäisi muka jatkuvasti hoitaa niitä. Minulla kyse on enemmänkin siitä, mitä EN tee hiuksilleni. Hiuslaatuni on aika lasimainen. Hiukseni ovat paksuhkot ja vahvat, mutta silti todella sileät ja lähtevät kyllä erittäin mielellään tuulen mukaan, etenkin talvella jolloin olen elävä sähkötolppa.

En föönää hiuksiani. Lainkaan. Ehkä muutaman kerran vuodessa jos minulla on kiire johonkin suihkun jälkeen. Tai jos laitan hiuksiini muotovaahtoa, joka pitää aktivoida föönillä. Väriä hiuksiini ei ole laitettu enää pitkään aikaan. Ehkä 10 vuotta taaksepäin oli lähes mustaa (PAHA virhe), punaista ja blondiraitaista. Pari vuotta sitten koitin ombre latvavärjäystä. No ylläripylläri vaaleat latvat kuivuivat. No surprise there.

Hiukseni pätkäistiin polkkapituisiksi pari vuotta sitten jolloin hiuksiin laitettiin myös kevyt sävyteväri, joka on sittemmin haalistunut ja kasvanut pois ja nykyään hiusvärini on 100% luomu. Hiukseni kasvatin takaisin pitkiksi lähinnä sen takia etten pärjännyt lyhyiden hiusten kanssa yhtään. Hiuksillani on aina ollut oma tahto, joten jätän ne mielelläni rauhaan ja sipaisen vaikka poninhännälle jos en muuta keksi.

Hiukset pesen yleensä jokatoinen päivä. Ennen pesin hiukset joka päivä, mutta se kuivatti niitä liikaa. Hoitoainetta käytän joka ikinen kerta. Minulle ei tulisi kuulonkaan pestä hiuksia ilman hoitoainetta. Rullaan hiukset pyyhkeeseen ja VÄÄNNÄN ne kuivaksi. En missään nimessä hankaa niitä pyyhkeellä missään vaiheessa. Sen jälkeen annan hiusten kuivaa luonnollisesti kaikessa rauhassa. Harjaan hiukset vasta kun ne ovat lähes täysin kuivat. Jos menen laittamaan hiusharjan märkiin hiuksiin niin saan kyllä jättää sen harjan siihen. Yöksi kieputan hiukset löysälle letille, jotta en hankaa niitä tyynyä vasten.

Halusin kokeilla luonnonkosmetiikka shampoita ja hoitoaineita, mutta kuten arvasinkin, ainakaan hoitoaineet eivät riitä minun hiuksilleni. Shampoosta olen tosin tykännyt. Ostin 500ml putelin Santen Repair Shampoo Ginkgo & Olive - shampoota. Tuoksu on aivan ihana ja shampoo kyllä puhdistaa syvältä poistaen muotoilutuotteiden jäämät. Tämä ei tosin vaahtoa ihan niin hyvin kuin tavalliset shampoot.

Hoitaineina kokeilin Laveran Repair & Care - hoitoainetta sekä Urtekramin Kookoshoitoainetta. Valitettavasti kokemus jäi jokseenkin latteaksi. Hiuksia myöten. Hiukset tuntuvat myös likaantuvan paljon herkemmin.

Vaikka tiedänkin että tavallisissa shampoissa ja hoitoaineissa oleva silikoni on pahasta niin omat hiukseni tuntuvat sitä kaipaavan. Mikään ei ole niin hirveää kuin eloton ja takkuinen pitkä tukka. Teollisista hiustenhoitotuotteista omia suosikkejani ovat Schwarzkopfin - tuotteet. Kyseinen firma ainakin näyttäisi sitoutuvan eettiseen ja ekologiseen tuotantoon, joten eivät ainakaan ole niitä kaikkein pahimpia "kriminaaleja".

Hiuslakka on ehkä minulle se kaikkein pahin kirosana. Laitan lakkaa lähinnä jakaukseen sekä otsahiuksiin, jotta saan hiukset pysymään kurissa. Etenkin jakaukseen laitettava lakka alkaa hilseillä tosi helposti. Tämä näyttää todella rumalta. Olen kokeillut jos jonkinmoista teollista lakkaa. Hehkutettu L' Oreal Elnett vaikutti ensin hyvältä ja ihanan kevyeltä, mutta eipä se kyllä paria tuntia kauempaa pysynytkään. Päätin kokeilla luonnonkosmetiikan tarjoamaa hiuslakkaa. Hinnat ovat ikävän suolaisia, mutta en kyllä lakkaa hirveästi käytä, joten päätin kokeilla. Ostin Santen Natural Styling - hiuslakkaa. Pitää kyllä hyvin eikä hilseile, mutta hiustenpesun jälkeen jakaukseen jää outoja hiutaleita, jotka on todella vaikea saada pois. Liukenevat kyllä pois kun hiuksiin sipaisee hiukan vettä ennen uuden lakan laittamista. Tätä lakkaa ei myöskään suositella käytettäväksi esim. kihartimien tai suoristimien kanssa. Ihan mielenkiintoinen kokemus, mutta taidan jättää sikseen kunhan saan käytettyä loppuun.

Taidan seuraavaksi kokeilla Herbinan Sensitive - hiuskiinnettä. Kyseinen tuote on yllättänyt monet kampaajat eikä se sisällä silikonia. Hintakin on naurettavan alhainen tähän Santeen verrattuna.

Sante Repair Shampoo Ginkgo & Olive, Urtekram Kookoshoitoaine, Lavera Repair & Care hoitoaine sekä Sante Natural Styling hiuslakka.


Mistä näitä saa

Suurimman osan ihonhoitotuotteista olen tilannut Ruohonjuuri- verkkokaupasta. Hinnat ovat mukavan edulliset ja paketin mukana tulee aina jotain kivoja kylkiäisiä. Laveran irtopuuteri löytyy niinikään täältä

Barefaced Beauty - meikit löytyvät Greenlips Beauty - verkkokaupasta. Täältä löytyy myös Couleur Caramel - peitevoide sekä noita Burt's Bees tuotteita.

We Care Icon - meikkejä saa S-Ryhmästä (Sokos, Emotion) ja tuota Goshin Rebel Eyes - ripsiväriä saa aika lailla kaikista hyvinvarustetuista kosmetiikkakaupoista. Itse haen omani Emotionista, koska henkilökunta-alennus 😉

Tässäpä tätä asiaa. Kuten sanoin, jokainen puhukoon omalla kukkarollaan. Itse noudatan nykyään "Less is more" - ajattelutapaa. Etenkin ihonhoidossa ja kosmetiikassa luonnollisuus on minulle tärkeää, mutta sitten taas hiustenhoidossa minun täytyy kuunnella itse hiusta. Valitettavasti luonnonkosmetiikka ei riitä hiuksilleni. Tärkeintä on ehkä kuitenkin se mitä EI tee. Tämä pätee sekä ihoon että hiuksiin.

Toki iho-ongelmat ja sairaudet ovat asia erikseen. Itseäni on siunattu suhteellisen hyväkuntoisella iholla, jota ei tarvitse jatkuvasti rassata jollain aineella. Suosittelisinkin hankkiutumaan iho-analyysiin ja selvittämään mitä ihosi oikeasti tarvitsee. Suosittelisin myös varomaan mainonnan vaikutusta. Se, että jonkin tuotteen luvataan nuorentavan ja kiinteyttävän ihoasi, ei tarkoita sitä että se oikeasti tekee niin. Se on mainontaa. Ja vaikka tuo rasva kiinteyttäisi ihoasi niin pysähdy hetkeksi miettimään että MILLÄ se sitä kiinteyttää. Luonnonkosmetiikassa on se etu, että tiedät ihan aikuisten oikeasti mitä naamaasi laitat. Hinnat ovat toki korkeampia kuin S- tai K-Marketin tuotteissa, mutta sitten taas roimasti edullisempia kuin kosmetologin tuotteet. Jokainen tehköön omat valintansa.

Seuraavaksi voisinkin sitten suunnittella juttua tavallisen arjen valinnoista, mutta tässä tämä tältä erää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti