keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Vegaanista taidetta?

Jatketaanpa taas luonnonläheisten aiheiden parissa. Tällä kertaa haluan jakaa muutaman ajatuksen vegaanisista taidetarvikkeista. Tätä juttua onkin aiemmin kyselty, mutta minulla ei ollut ihan 100% tietoa joistain käyttämistäni tuotteista. Sittemmin sain varmistuksen mm. käyttämistäni vesiväreistä, joten pistetäänpä juttua tulelle. Kaikkia mahdollisia taidetarvikkeita en missään nimessä käy läpi. Siitä tulisi kirjan verran asiaa. Pidättäydyn niissä tuotteissa, joita itse käytän ja listaan lopuksi muutaman suositun firman, jonka tuotteita näkee paljon Suomessa.

Eläinperäisiä valmistusaineita?

Joillekin saattaa tulla ylenpäätään yllätyksenä se, että taidetarvikkeissa on eläinperäisiä ainesosia. Tarkempi tutkimus kuitenkin osoittaa, että niitä on loppujen lopuksi yllättävän paljon. Valitettavaa on myös se, että näiden ainesosien hankkiminen ja käyttö vaatii lähes poikkeuksetta eläimen tappamista. Tässä esimerkkinä muutama ainesosa:

- Gelatiini (gelatin): Tutumpi nimi tälle ainesosalle on liivate. Kyllä, juuri se liivate jota käytetään myös kokkaamisessa. Liivate on proteiinia, joka valmistetaan sian nahasta taikka sian tai naudan luuytimistä keittämällä. Liivatetta käytetään taidepapereiden (erityisesti vesiväripapereiden) "pinnoittamisessa". Tämä tekee paperin pinnasta kestävämmän. Erityisen suosittu vesiväripaperi nimeltä Arches on ns. gelatiinipinnoitettu, mikä varmasti tekee siitä niin kestävän ja monipuolisen. Mutta haluatko käyttää paperia, joka on päällystetty lehmän luuytimellä?

- Luuhiili (bone black pigment): Luuhiili on mustaa pigmenttiä, jota saadaan luonnollisesti palaneista luista. Sitä käytetään useissa mustissa väreissä kuten vaikkapa tietyissä vesivärimustissa.

- Siveltimet ja eläimenkarvat (squirrelhair, ponyhair, sablehair, ox hair etc.): Oravankarvasiveltimet, poninkarvasiveltimet, näädänkarvasiveltimet, häränkarvasiveltimet jne. Näitähän riittää. Kotieläimistä saatava karva on luultavasti aika helposti saatavilla ja eläimiä tuskin tapetaan niiden saamiseksi, mutta luuletteko todella, että näädänkarvasiveltimien valmistajat juoksevat luonnossa näätien perässä, jotta saisivat ottaa niiden hännästä pienen tupsun karvaa? Tuskin. Kyllä ne pikemminkin metsästetään ja tapetaan. Hienoimmat näädänkarvasiveltimet valmistetaan Kolinsky-punanäädän häntäkarvoista. Tämä näätä ei elä tarhoissa, vaan se juoksentelee vapaana Siperian villissä luonnossa.

- Häränsappi (ox gall): Sappea, jota saadan pääasiassa lehmistä. Häränsappea käytetään "kosteusagenttina" erityisesti vesivärimaalaamisessa. Häränsappea sisältävät vesivärit yleensä "liikkuvat" paremmin ja niillä on helpompi tehdä märkää-märälle maalauksia. Häränsappea myydään myös erillisissä pulloissa.

Tässä vain osa eläinperäisistä ainesosista. Yleensä valmistajat listaavat valmistusaineensa melko hyvin, mutta jos jokin asia epäilyttää, lähetä rohkeasti sähköpostia valmistajafirmalle. Erityisesti Hahnemühle vastaa todella hyvin asiakkaidensa kysymyksiin, kuten myös Derwent. Talens vastasi lopulta uteluihini Rembrandt - vesiväreistä, mutta jouduin esittämään kysymykseni sähköpostilla, Instagramissa ja Facebookissa kunnes sitten vihdoin sain vastauksen Facebookin kautta.

Tässä nyt sitten hieman listaa käyttämistäni tarvikkeista, jotka tiedän ihan faktana vegaanipohjaisiksi.

Puuvärit sekä lyijykynät

 

Faber Castell Polychromos 120 sävyä
- Faber Castell Polychromos: Faber Castellin tuotteet eivät sisällä eläinperäisiä ainesosia ja he käyttävät paljon synteettisiä ja kasvispohjaisia ainesosia. Faber Castell on myös vahvasti sitoutunut ympäristöllisiin projekteihin ja he ovat pyrkineet eliminoimaan oman hiilijalanjälkensä. Polychromos kynät ovat todella laadukkaat ja saatavilla on 120 värisävyä. Albrecht Dürer - kynät ovat Polychromosien vesivärikynävastike. Sävyvalikoima on sama, mutta kynät eivät ehkä ole ihan yhtä pehmeitä ja joissain sävyissä on heikompi valonkesto. Suomessa näkee ajoittain myynnissä myös Art Grip - sarjan tuotteita, jotka ovat koululaislaatuisia ja todella edullisia. Itse tykkään myös todella paljon Faber Castellin kittikumista. Polychromos ja Albrecht Dürer settejä saa Verkkokauppa.comi:sta. Yksittäissävyni ostan Briteistä Jackson's Art Supplies - verkkokaupasta. Parilta ihmiseltä olen kuullut, että Turun Akateemisesta kirjakaupasta saisi noita yksittäissävyjä paikanpäältä, mutta en oikein viitsi ajaa 470km Sievistä Turkuun tarkistamaan asiaa.

- Caran D'Ache Luminance: Caran D'Achen Luminance, Musem Aquarelle sekä Supracolor kynät ovat vegaanisia. Pablo - kynistä en kyllä löytänyt mainintaa eräästä löytämästäni listasta, joten en lähde asiaa kommentoimaan sen kummemmin. Itse käytän Luminance - kyniä Polychromosien täydennyksenä. Luminance - kynissä on paljon maanläheisiä, neutraaleja sävyjä joita olen jäänyt kaipaamaan Polychromos - boksissani. Luminance valkoinen on myös suorastaan jumalainen kynä. Se blendaa kaiken. Siis ihan kaiken. Luminance valkoinen on myös huomattavasti peittävämpi kuin Polychromos valkoinen. Caran D'Ache kyniä saa Temperan verkkokaupasta. Ja ne ovatkin sitten kalliita 👻

- Staedtler Mars Lumograph lyijykynät: Grafiitti on mineraali, joten se ei itsessään ole eläinpohjainen. Valmistusprosessi ja suojana käytetty puu onkin sitten oma juttunsa. Itse pysyn tyytyväisenä siten, etten osta mitään ruokakauppakyniä vaan käytän laadukkaita ja tunnettuja tuotteita. Staedtlerin Mars Lumograph - kynät ovat omat suosikkini koska niiden lyijy on niin sileää eikä raavi paperia. Niitä on myös saatavilla lähes joka paikassa. Jos ympäristöystävällisyys tosissaan huolestuttaa, niin sitten suosittelen Faber Castellin lyijykyniä.

Vesivärit

 

Rembrandt vesivärinappi Azo Yellow Light
Tämä olikin vähän kovempi pähkinä purtavaksi. En oikein löytänyt mitään 100% varmaa tietoa, mutta tulin siihen tulokseen, että ilmeisesti suurin osa tunnetuista merkeistä sisältävät joko häränsappea tai sitten hunajaa. Sen tiedän että Suomessa huippusuositut White Nights vesivärit sisältävät hunajaa. Mene ja tiedä nyt sitten onko tämä välttämättä huono asia. Hunajaa laitan teehenkin. Mutta 100% vegaanille tämä on varmasti iso juttu. Itse en White Nightsejä ole lähtenyt käyttämään, koska olen saanut niin ristiriitaista tietoa niiden valonkestosta ja myös värisävyjen laaduissa tuntuu olevan isoja eroja. Mutta jos et ole yhtä pakkomielteinen kuin minä, niin suosittelen kyllä White Nightseja.

Schminke ja Sennelier vesivärit ilmeisesti sisältävät häränsappea. Tämä eliminoikin sitten lähes kaikki vesivärimerkit mitä Suomessa yleisesti myydään 😞

Oma valintani oli alunperin Talens VanGogh - vesivärit. Silloin en vielä tiennyt vegaanilistoista mitään, mutta nyt tutkimusta tehdessäni selvisi että VanGoghit ovat lähes täysin vegaanisia, mutta sävy 701 (Ivory black) sisältää luuhiiltä. Sittemmin olen vaihtanut taitelijalaatuiseen Talensin Rembrandt - vesivärisarjaan. Päädyin näihin vesiväreihin lähinnä sen takia, että tykkäsin niin paljon VanGogheista ja näiden vesivärien valonkesto on myös huippuluokkaa. Myös settien hinnat ovat todella kohtuulliset. Rembrandt - vesivärit eivät sisällä häränsappea (Talensin edustaja vahvisti tämän) ja ainoastaan värisävy 702 (Lamp black) sisältää luuhiiltä.

Valitettavasti näitä vesivärejä saa aika huonosti Suomesta. Taidetarvikkeet.org - sivusto näyttäisi tarjoavan muutaman sävyn irtonappeja. Omat värini ostan Briteistä Jackon's Art Supplies - verkkokaupasta. VanGogh maaleja saa ainakin Temperasta.

Akryylit

 


Amsterdam akryylit, 24 sävyn kokeilusetti (20ml tuubeja)
Akryylivärit ovat pääosin synteettisiä, joten ne ovat aina melko turvallinen valinta. Itse kuitenkin päädyin kokeilemaan Talens Amsterdam akryylejä sillä tykkään muutenkin Talensin tuotteista. Amsterdam akryylit kuuluvat niinikään Talensin vegaanilistaan. Ainoastaan sävy 701 (Ivory black) Expert - sarjasta sisältää luuhiiltä. Itse ostin lajitelman Standard - sarjaa, jonka kaikki sävyt ovat vegaanisia. Akryylit ovat minulle täysin uusi tuttavuus. En ole koskaan käyttänyt niitä, enkä ole omiani päässyt vielä kokeilemaan. Amsterdam akryyleja saa Tempera sekä Konstashop - verkkokauppoista. Itse ostin 24 sävyn kokeilusetin Temperasta.

Tässä vielä linkki Talensin vegaanilistaan, mikäli joku haluaa selailla: http://www.krisefe.com/wp-content/uploads/2015/03/Talens-Vegan-List.pdf

Siveltimet 

 

Escoda Perla 0, 1 ja 12. Escoda Ultimo Mop 16. ProArte Prolene Plus 1/2 litteä, 8 ja 6.
Synteettisten siveltimien käyttö on ollut minulle itsestäänselvä asia jo ennen luontoasioista kiinostumista. Pelkkä ajatuskin eläimenkarvan käyttämisestä puistattaa. Nykypäivänä tekokuitusiveltimiä on tarjolla todella paljon ja ne eivät jää kovin kauas eläimenkarvasiveltimistä. Itse tykkään ProArte Prolene siveltimistä. Olen myös hankkinut pari huippulaatuista Escoda - sivellintä. Ultimo mopin kokoa 16 sekä ison Perla siveltimen kokoa 12 sekä koot 1 ja 0 pikkupikku yksityiskohtien tekemiseen. Sen verran näissä huomaa eroa ProArten siveltimiin, että ne pitävät sisällään valtavasti vettä. Mutta oli niiden hintakin kyllä sen verran korkeampi. Jos käytät paljon märkää-märälle tekniikkaa ja maalaat isoja alueita niin silloin kannattaa ehkä investoida parempilaatuiseen synteettiseen moppiin. Muuten en usko että siveltimillä on niin valtavaa merkitystä. ProArte siveltimeni eivät ehkä pidä hirveästi vettä, mutta en ole kokenut sitä ongelmaksi. Teen aika pieniä töitä ja maalaustyylini on muutenkin todella hallittu.

Omat siveltimeni ostan Briteistä Jackson's Art Supplies - verkkokaupasta. Jos lähialueellasi on taidetarvikeliikkeitä niin suosittelen vilkaisemaan. Itselläni on sellainen muistikuva, että olisin jossain nähnyt ProArten siveltimiä. Olisikohan ollut Kurikassa.

Paperit

 

Tämä onkin sitten se kaikkein haastavin asia Suomalaiselle vesivärimaalarille. Taidepapereiden saatavuus maassamme on vähintäänkin turhauttavaa luokkaa. Jos pidät karkeista tai puolikarkeista papereista niin sitten sinulla ei ole hirveästi hätää, mutta jos olet sileiden ja kuumaprässättyjen papereiden ystävä niin varaudu hiusten repimiseen tai vähintäänkin lompakon aukomiseen.

Hahnemühle Bamboo, Hahnemühle Anniversary, Hahnemühle Nostalgie, Strathmore Bristol smooth


- Hahnemühle: Tämä saksalainen paperinvalmistaja ei käytä paperinvalmistuksessaan eläinperäisiä tuotteita kuten gelatiinia. Hahnemühle sitoutuu ympäristöystävälliseen tuotantoon ja käyttää vain puhtaita raaka-aineita. Itse fanitan Hahnemühlea todella paljon. Sain ensimakua heidän papereistaan kun bongasin Nostalgie - piirustuspaperia eräästä taidetarvikeliikkeestä. Se oli niin ihanan sileän täydellistä. Sittemmin olen tutustunut heidän vesiväripapereihinsa: Britannia, Anniversary sekä Bamboo. Erityisesti Bamboo sekatekniikkapaperi on luonnonystävän ihannepaperi sillä se on valmistettu lähes täysin nopeasti uusiutuvasta bambukuidusta. Tämä paperi on kuitenkin pintarakenteeltaan aika herkkää tavaraa. Se ei kestä hankaamista eikä lainkaan maskinestettä.

Myös muilla Hahnemühlen papereilla on se valitettava ominaisuus että ne eivät oikein kestä maskinestettä. Maskia poistaessa paperi repeytyy helposti. Itse olenkin opetellut maalaamaan teoksiani osioissa ja myös nostamaan maalia sen kuivuttua. Tästä tulee muutenkin pehmeämpi lopputulos. Anniversary paperi on todella aloittelijaystävällinen siinä mielessä, että sileästä pinnastaan huolimatta se pysyy kosteana huomattavasti kauemmin kuin tavallinen kuumaprässätty paperi. Tämän ansioista rumat "kukkakaalet" eli rosoreunat pysyvät poissa. Virheitä on myös helppo korjata koska maalia on helppo nostaa paperin pinnasta. Älä kuitenkaan hankaa liikaa, jottei pinta rikkoonnu. Tämä paperi on myös P-A-K-S-U-A. 425 grammaista. Tämä ei muuten haittaisi mutta virallisen valopöydänkin kanssa on hankaluuskia ääriviivoja kopioidessa.

Hiljattain Hahnemühle julkaisi kaksi uutuuspaperia: Oman Bristol - paperinsa sekä Britannia paperia kuumaprässättynä versiona. Olen pitänyt yhteyttä Jackson's Art Supplies - verkkokauppaan ja he aikovat hankkia näitä paperita valikoimaansa lähiaikoina.

Suomesta Hahnemühlen papereita saa vähän sieltä sun täältä paikanpäältä. Bamboo ja Cezanne papereita saa ainakin Minoa - verkkokaupasta. Hinta tosin on kaksinkertainen siihen nähden mitä paperit maksavat esim. Briteissä. Omat Hahnemühleni ostan siis Briteistä.

- Fabriano: Tämä italialainen paperinvalmistaja käyttää synteettistä pinnoitusta, joten paperit eivät sisällä gelatiinia. Fabriano sitoutuu muutenkin ympäristöystävälliseen paperintuotantoon. Fabriano Artistico on suosittu paperi täällä Suomessa. Itse tein myös aikoinaan puuväritöitä paljon Fabriano 5 kuumaprässätylle paperille. Paperin pintarakenne on kuitenkin sittemmin muuttunut kun Fabriano uusi koneitaan. Tästä nousi suhteellisen iso haloo kasvitaiteilijoiden ja muiden realismitaiteilijoien parissa. En ole sen kummempia testejä suorittanut Artisticolla, sillä tykkään niin paljon Hahnemühlen papereista, mutta pääsiäiskorttiprojektini yhteydessä huomasin että rosoreunoja syntyy Artistico - paperille huomattavasti helpommin, sillä paperi suorastaan ryystää veden itseensä. Mutta oli miten oli, Fabriano Artistico on yhä todella suosittu paperi. Fabriano valmistaa paljon myös muita papereita kuten esim. Accademia piirustuspaperia sekä Bristolia.

Fabrianon papereita saa ainakin Tempera - verkkokaupasta.

- Strathmore: Amerikkalainen paperinvalmistaja, joka sitoutuu tuottamaan vegaaniystävällistä paperia. Ainoastaan Gemini - vesiväripaperi sisältää eläinperäisiä ainesosia. Strathmore tunnetaan täällä meillä ehkä parhaiten Bristol smooth ja vellum papereistaan sekä ruskeasävyisestä kraft - paperista. Erityisesti Instagramissa näkee todella paljon 'tan' väriselle paperille tehtyjä värikynätöitä. Useimmin tämä paperi on juurikin Strathmoren tan - paperia.

Taitopuoti Paperinauhan sivuilla näin muutamaan otteeseen noita 'tan' vihkoja. Kyseinen yritys on kuitenkin sittemmin supistanut toimintaansa ja mm. lopettanu Seinäjoen kivijalkamyymälän enkä ole noita vihkoja enää nettisivuilla nähnyt. Harmi. Joten täytyy taas kääntya Brittien puoleen.

Tässä ainakin ne paperit joista minulla on varmaa tietoa. Cansonin papereista olen kuullut vähän sitä sun tätä, mutta itse henkilökohtaisesti en voi sietää Cansonin papereita, sillä ne tuntuvat todella huonolaatuisilta omaan käteen. Jos taidetarvikeliikkeessä mietit mitä ostaa, niin suosittelisin ostamaan vaikka Fabrianoa jos Hahnemühlea ei ole saatavilla. Ilmeiseti Bockinford paperi on vegaaniystävällistä mutta sitten taas omaksi suosikiksi noussut Saunders Waterford paperi käyttää gelatiini pinnoitusta. Harmi. Aion silti käyttää oman Waterfodini loppuun sillä ison paperimäärän roskiinheittäminen ei ainakaan luontoa säästä. Muut Daler Rowneyn paperit ovat ilmeiseti vegaaniystävällisiä. Itse raapustelen aika ajoin Dalery Rowney smooth heavyweight - sekatekniikkapaperille.

Muita tuotteita

 

 

En käytä taiteessani liuottimia enkä myrkkyjä. Lähinnä siksi että saan vahvoista hajuista migreenin ja avomiehelläni on astma. Meillä on myös sisäkissa, joka tykkää hengailla papereideni päällä, joten teokseni eivät saa sisältää myrkyllisiä aineita. Ennen käytin valkoisten yksityiskohtien tekemiseen FW Acrylic Ink - valkoista mustetta, joka on vegaaninen tuote. Blendaamiseen käytän lähinnä pumpulipuikkoja, vanulappuja sekä myöhemmissä vaiheessa vaaleita kyniä. Pumpulit ja paperit sun muut ovat tottakai ympäristömerkittyjä. Kumeina minulla on Faber Castellin kittikumi (siis se joka on kuin sinitarraa, ei se Kärkkäisellä myytävä omituisuus jota ei edes voi muovata) sekä Faber Castellin musta kumi. Kumikynänä minulla on Tombow Mono eraser pen johon on saatavilla täyttöpatruunoita. Teroittimina käytän yleensä Staedtlerin tölkkiteroittimia sillä niitä saa vähän joka paikasta. Niitä joutuu toki vaihtamaan terän tylsyessä, joten mitään maailman ympäristöystävällisintä touhua tämä ei ole, mutta tuskin maailmaa tuhotaan teroittimilla. Toki voit teroittaa kynäsi veitsellä jos jaksat ja viitsit ja uskallat. Itseltäni löytyy myös Jakarin pöytään kiinnitettävä veiviteroitin mutta se jyrsii kyniä sen verran tehokkaasti että loppuvat pian ennen aikojaan.

Fiksatiivina minulla on tähän mennessä ollut Winsor & Newton Professional - fiksatiivi, sillä se on ainut joka ei pilaa valmista työtä tai sitten tee keskeneräistä työtä naurettavan karheaksi. Tuskin on ympäristöystävällistä tavaraa. Mikään ponnekaasu tuskin on. Aionkin seuraavaksi kokeilla Spectrafixin luonnollista fiksatiivia kunhan teen seuraavan tilauksen Britteihin.

Derwentin tuotteet ovat myös ilmeisesti suurilta osin vegaaniystävällisiä ja niitä myydään vähän joka paikassa. Itse en voi sietää Derwentin tuotteita mutta tämä hyvänä vinkkinä niille jotka haluavat ostaa tarvikkeensa lähikaupasta.

Näin lopuksi haluan sanoa sen mitä aiemminkin: Järjen käyttö on sallittua ja jokainen tekee sen mihin pystyy ja mihin on varaa. Esim. öljymaalareilla asiat eivät ole ihan näin yksinertaisia sillä ohentimia sun muita joutuu käyttämään jokatapauksessa.

Ymmärrän toki myös sen, että moni ei halua tilata tavaraa ulkomailta. Brexitin vuoksi olen itse todella huolissani. Tällä hetkellä 12 euron postikulujen maksaminen ei tunnu missään, mutta jos Brittikaupat menevät lopulta tullin alaisiksi niin sitten ollaan liemessä. Yritin kääntyä saksalaisten verkkokauppojen puoleen, mutta se homma tyssäsi ennenkuin alkoikaan. Ensinnäkin valikoimat ovat todella huonot, kieli lähes aina pelkkä Saksa (enosaa) ja eräässä verkkokaupassa toimitus Suomeen maksaa 24 euroa...siis täh?

Ei auta kuin toivoa että Brittiläiset tekisivät EU:n kanssa jonkin sopivan diilin tai sitten pitää ruveta leikkimään pienempien tilausten kanssa tullimaksujen välttämiseksi. Näinhän USA:stakin tilatessa joutuu toimimaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti