perjantai 10. maaliskuuta 2017

Planet Earth II

Olen ollut lapsesta asti erittäin luonto- ja eläinrakas. Avara Luonto oli jokaisen lauantai-illan kohokohta. Jossain aikuistumisen tiimellyksessä luontodokumenttien katselu jäi vähän vähemmälle, mutta nyt kiitos Netflixin, tarjolla on upeita dokumentteja. Ehkä eniten minua ovat säväyttäneet Planet Earth sekä Life - sarjat. Kun sitten sain selville, että Planet Earth on saamassa jatkoa ja mukana on huippusäveltäjä Hans Zimmer, tiesin että minun on PAKKO saada tämä dokumentti.



Enkä ole katunut ostosta päivääkään. Ostin CDON:ilta import perusversion. Mietin kyllä Blu Ray:tä, mutta ajattelin sitten, että jos Avara Luonto - dokumenttien laatu riittää minulle, niin sitten riittää tuo tavallinen Planet Earth II versiokin. Materiaali on joka tapauksessa kuvattu HD - tekniikalla ja HD - televisiosta katsottuna en ainakaan löydä mitään moittimisen aihetta.

Oma versioni oli siis import. En ensin tajunnut sitä, mutta tämä tarkoitti suomenkielisen tekstityksen puuttumista. Mutta eipä tuo itseäni haittaa sillä David Attenboroughn selostus on todella mukavaa ja selkeää kuunneltavaa. Nyttemmin CDON:illa on myynnissä pohjoismainen julkaisu, joka sisältää suomenkielisen tekstityksen.



Dokumentti on jaettu osioihin: Saaret, vuoret, viidakot, aavikot, ruohotasangot sekä kaupungit. Jokainen osio kestää noin tunnin joten tässä riittää katseltavaa. Luontodokumenteissa on usein se ongelma, että ne ovat aivan järjettömän surullisia. Tässä dokumenttisarjassa ei kuitenkaan ole kuin ehkä kaksi kohtaa, jotka jäivät mieltä vaivaamaan. Tosin toinen näistä kohdista teki sen verran kovan vaikutuksen, että päätin muuttaa ruokavalioni ympäristöystävällisemmäksi ja uusin myös WWF kummiuteni.

Mitään järkyttäviä kitukuolemia tässä dokumentissa ei kuitenkaan näytetä. En ehkä silti näyttäisi tätä dokumenttia perheen pienimmille sillä esimerkiksi komodonvaraanit sekä iguanavauvoja jahtaavat käärmeet ovat todella pelottavia. Myös kirahvia saalistava leijonalauma on aika hurja näky. Dokumentissa on kuitenkin paljon myös hauskoja kohtauksia.



Dokumenttia on kritisoitu siitä, että se ei korosta ihmisen negatiivista vaikutusta tarpeeksi, mutta itse en huomannut tällaista puutetta. Ja eiköhän tämä negatiivinen vaikutus nyt ole kuitenkin harvinaisen itsestään selvä asia. Jos ihmistä joutuu pitelemään kädestä tässä asiassa, niin silloin kyseinen ihminen ei joko välitä tai sitten hän elää pää täysin hiekassa.

Hiekasta puheen ollen...



Musiikki tekee tästä kokemuksesta entistä upeamman. Suosittelisin kuitenkin katsomaan tämän dokumentin kunnon äänilaitteiden kera. Perus televisiotoistolla katsottuna musiikki katoilee välillä oudosti ja kuulosta kuin se tulisi jotenkin tylsistettynä. Toki musiikkia vaimennetaan aina äänien ja juonnon kohdalla, mutta joissain kohtaa se käyttäytyy muutenkin oudosti. Itse katsoin dokumentin pelikuulokkeiden kanssa. Tämä oli aivan mahtava kokemus. Äänen toisto oli paitsi huippuluokkaa, myös ulkopuoliset äänet suodattuivat pois.

Tämä oli kaikenkaikkiaan aivan mahtava ostos. Suosittelen lämpimästi jokaiselle luonnonystävälle.

CDON:in myyntilinkit:
Normaaliversio: http://cdon.fi/elokuvat/planet_earth_2-39715318
Blu Ray: http://cdon.fi/elokuvat/planet_earth_2_(blu-ray)-39715339
4K Ultra HD + Blu Ray: http://cdon.fi/elokuvat/planet_earth_2_(4k_ultra_hd_%2b_blu-ray)_(4_disc)-39753697

2 kommenttia:

  1. Oon aina tykännyt siitä kuinka tuo Planet Earth tehdään ihan kuin se olisi elokuvaa! Leikkaus ja musiikki tekee tosi paljon ja rakastan Attenboroughn selostusta! Kyllä näiden parissa viihtyy yllättäväkin hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi :) Olen ehdottomasti samaa mieltä. Attenborough on kyllä ainutlaatuinen kaveri.

      Poista